Houten kozijnen geven uw huis extra karakter en een luxe uitstraling. Hout leeft en heeft door temperatuurschommelingen en weersomstandigheden periodiek onderhoud nodig. Houten kozijnen zijn makkelijk te repareren en hoeven niet in zijn geheel vervangen te worden bij schade. Een reparatie aan uw houten kozijn zal voordeliger zijn dan bij een kunststof kozijn waarbij het geheel moet worden vervangen. U kunt oude kozijnen herstellen of vervangen, maar alle kozijnen hebben bescherming nodig tegen hun leefklimaat. Hout dient u preventief te behandelen met lak of verf van goede kwaliteit.
houten kozijn repareren

Gratis kozijnen offertes vergelijken?

Navigeer op deze pagina naar:

Waarom repareren? | Kosten kozijn reparatie | Zelf repareren of vakman? | Houtrot reparatie | Gedeelte kozijn vervangen | Scheur binnenkozijn vervangen | Wanneer houten kozijn vervangen

Waarom is een reparatie verstandig?

Een reparatie kunt u het beste in een zo vroeg mogelijk stadium laten verrichten. Een beschadiging zal zich immers alleen maar uitbreiden als u er niets aan doet. De kosten voor reparatie zullen in een vroege detectie lager uitvallen dan na achterstallig onderhoud. Het is daarom verstandig om beschadigde kozijnen zo snel mogelijk te repareren om de kosten te drukken. Inbrekers zien bij beschadigde kozijnen direct kans om hun slag te slaan. Is een inbraak de oorzaak van een kapot kozijn? Laat uw kozijn direct herstellen met goede, stevige sloten voor een veilige nachtrust.

Wat zijn de kosten van kozijn reparatie?

De kosten voor het repareren of behandelen van uw deur- en raamkozijnen zijn afhankelijk van de omvang van de klus. Er zijn veel kozijnspecialisten te vinden die uw raam- en deurkozijnen kunnen repareren. Is het hout in goede staat dan zullen er slechts oppervlakkige beschadigingen kunnen ontstaan en die zijn met een kleine goedkope reparatie snel verholpen. Voor een duidelijk overzicht van de kosten kunt u het beste eerst verschillende offertes aanvragen voordat u een reparatie laat verrichten door een specialist. U kunt op die manier makkelijk tot 40% besparen op een reparatie.
houtrot reparatie houten kozijn

Zelf het kozijn herstellen of overlaten aan een vakman?

Kleine krasjes of oneffenheden in het hout kunt u best zelf behandelen. Groot onderhoud, zoals schilderwerk of een grote opknapbeurt kunt u beter overlaten aan de vakman. Zodoende bent u verzekerd van een goed resultaat en zult u langer plezier hebben van uw houtwerk. Controleer regelmatig uw raam- en deurkozijnen. Wilt u een algehele renovatie dan kunt u ervan op aan dat hier een hoop tijd in gaat zitten. Voor kozijnspecialisten zijn het opknappen van raam- en deurkozijnen routine en ze zullen daarom ook sneller klaar zijn met deze arbeidsintensieve klus.

Houtrot reparatie

Houtrot ontstaat door invloeden van buitenaf. Hout wordt aangetast door vochtigheid en tocht. Als hout niet goed beschermd is tegen de elementen heeft houtrot vrij spel en zal er een schimmel in het hout kruipen. Deze schimmel wordt houtrot genoemd, omdat het hout letterlijk zal wegrotten. Houtrot is aan de buitenkant herkenbaar aan een donkerrood, bruine kleur op de plek waar het meest vochtig is. Het aangetaste gedeelte kunt u behandelen door het slechte stukje uit te beitelen en te repareren met een houtrotvuller. Houtrotvuller is slechts een vulmiddel en wordt aangebracht met een plamuurmes. Houtrotvuller is ideaal om kleine oneffenheden te repareren.

Zijn uw huidige houten kozijnen niet meer te repareren en wilt u deze laten vervangen?

Stuk hout in kozijn vervangen

Een stuk hout vervangen is nodig als u merkt dat een groot gedeelte van het hout rot is. De hoeken van kozijnen zijn over het algemeen het meest vatbaar voor vocht. Om te voorkomen dat het vocht verder invreet in het houten kozijn kunt u het beste het rotte stuk eruit halen. Houtrotvuller is niet voldoende om een groot stuk mee te behandelen. Een gedeelte van het raamwerk wordt ertussen uit gezaagd en met een nieuw stuk hout opgevuld. Zowel het nieuwe stuk als het raamwerk behandelt u met Epoxy. Epoxy dient als hechtmiddel en vulmiddel tussen de twee delen. Dankzij de veerkracht van Epoxy sluiten de twee delen goed op elkaar aan. De met Epoxy behandelde delen schuurt u op tot ze samen één geheel vormen.
gedeelte houten kozijn vervangen

Scheur in binnenkozijn repareren

Heeft u een scheur in het binnenkozijn? Wanneer tijdens de koude dagen de verwarming weer aangaat en de vrieskou tegen de ramen slaat, is een barst in het binnenkozijn blootgesteld aan temperatuursverschillen. De scheur zal hierdoor vergroten en voor u het weet wordt een kleine beschadiging een duur probleem. Bij onderhoud aan houten kozijnen wordt de binnenzijde nogal eens vergeten, maar ook binnenshuis hebben houten deur- en raamkozijnen periodiek onderhoud nodig.

houten kozijn reparatie

Wanneer een kozijn vervangen?

Is er jarenlang geen onderhoud gepleegd aan de kozijnen dan is het houten raamwerk waarschijnlijk al volledig aangetast door houtrot. Kieren of barsten zorgen voor tocht en dus voor verder verval van het kozijn. Tegenwoordig gelden er ook standaard maten voor glas- en raamwerk waar de woning aan moet voldoen. Met een algehele vervanging van uw kozijnen zal uw woning beter geïsoleerd zijn en kunt u er voor kiezen om anti-inbraak hang- en sluitwerk te monteren.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op uw nieuwe kozijnen!

Vraag kosteloos en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van verschillende kozijnspecialisten uit uw regio. Na de aanvraag ontvangt u snel meerdere offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kies voor de kozijnleverancier die het beste aanbod aanbiedt.