Houten kozijnen zijn een mooie optie voor uw nieuwe of huidige woning. Toch zullen veel mensen tegenwoordig niet meer aan deze optie denken. Jammer, want op maat gemaakte raam- en deurkozijnen bieden talloze voordelen en een prachtige uitstraling aan uw woning. Bent u toe aan het vervangen of plaatsen van nieuwe raam- of deurkozijnen? Kies dan eens voor hout. In ons netwerk hebben wij meerdere kozijnleveranciers die werkzaam zijn door heel Nederland. Zij leveren allerlei soorten raam- en deurkozijnen. Wilt u graag uw oude kozijnen laten vervangen en het authentieke karakter van uw huis bewaren? Bij ons vind u goedkope houten kozijnen!
houten kozijnen

Navigeer op deze pagina naar:

Hoe wordt een houten kozijn gemaakt? | Voordelen van hout | Verschillende houtsoorten | Houten kozijnen prijzen | Onderhoud en reparatie | Keurmerken

Wilt u graag de prijzen van meerdere kozijnleveranciers kosteloos en vrijblijvend vergelijken? Vraag dan vandaag nog tot max. 6 offertes aan!

Gratis kozijnen offertes vergelijken?

Hoe wordt een houten kozijn gemaakt?

Aan de basis van een kozijn op maat ligt uiteraard het hout. Na het opmeten en de voorbereidende werkzaamheden, wordt er een digitale tekening gemaakt van de gewenste kozijnen. Het hout wordt netjes op maat gesneden, en geschaafd. Hierna komt het hout in een speciale machine gevoerd, die alle bewerkingen in een keer uitvoert. Gedurende dit proces worden ook de spouwlatten en glaslatten meteen machinaal geproduceerd en bijgesneden. Hierna worden de delen aan elkaar gemaakt door middel van lijmen. De lijmresten worden verwijderd en het kozijn wordt nu voorbereid voor het spuiten. Het kozijn wordt gespoten en er vindt een eindcontrole plaats, een kozijn op maat moet natuurlijk perfect passen!

Wat zijn de voordelen van een houten kozijn?

Hout kent vele voordelen. Allereerst geeft het natuurlijk een mooie, natuurlijke uitstraling aan uw woning. Ook is hout makkelijk te repareren en onderhouden. Houten kozijnen kunnen gebruikt worden in uw ramen, maar ook houten deurkozijnen zijn erg mooi. Hierdoor kunt u een eenheid creëren in uw woning, met bijpassende deuren en ramen.

In tegenstelling tot raam- en deurkozijnen van aluminium of kunststof, kan hout ook goed zelf goed bewerkt worden. Hiernaast hebben houten kozijnen ook een hoge brandveiligheid en bieden ze een goede isolatie. Over de jaren zult u dus veel energiekosten besparen door de keuze voor houten kozijnen. Ook de waarde van uw woning zal verhogen, omdat een houtkozijn veel duurzamer zijn en een mooie uitstraling aan uw woning geven.

Verschil tussen hardhouten en zachthouten kozijnen

Indien u voor houten raamkozijnen als kiest, kunt u uiteraard ook voor verschillende soorten hout kiezen. Deze hebben ieder hun eigen voordelen en prijzen.

Hardhout: onder andere de houtsoorten afzelia, merbau en meranti.
Zacht hout: voornamelijk grenen, vuren en lariks.

Kies voor een hardhouten raamkozijn aan de buitenkant van uw woning: deze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Hardhout is echter wel een stuk prijziger. Verschillende soorten hout hebben verschillende hardheden. Meranti en merbau zijn bijvoorbeeld erg populair: ze zijn erg hard en duurzaam. Hardhouten hebben hogere prijzen, maar zeer geschikt voor als u de waarde van uw woning langdurig wilt verhogen.

hardhouten kozijnen
U kunt voor de binnenkant van uw woning uitstekend kiezen voor een zacht hout: dit is goedkoper maar de levensduur is minder lang. Moderne houten kozijnen zijn uitstekend te combineren met alle huidige soorten (dubbel) glas.

Prijzen

De prijzen van een houten raamkozijn hangen af van verschillende factoren. Denk aan het soort hout dat gebruikt wordt, maar ook op welk soort raam het kozijn bevestigd moet worden. Houd dus niet enkel rekening met de prijs van het kozijn zelf, het glas van het raam, het hang- en sluitwerk, of het raam bewegende elementen bevat, maar ook de kosten voor het plaatsen van het profiel kunnen nogal flink verschillen per aannemer. Kozijnen voor draairamen, valramen en draaikiepramen zijn over het algemeen wat duurder dan een profiel voor een gewoon vast raam. Een goed profiel verdoet ook aan alle keurmerken (KOMO, Politiekeurmerk, SKH-keurmerk) en dat kost natuurlijk ook wat.

De gemiddelde prijzen per vierkante meter houten raamkozijn liggen ongeveer tussen de €750,- en €900,-.

H x B in cm Vast raam Draairaam (links) Draaikiepraam
30×30 €115,- €170,- €190,-
60×60 €150,- €270,- €310,-
100×100 €200,- €390,- €460,-
120×180 €265,- €550,- €655,-
140×190 €290,- €600,- €710,-
H x B in cm Valramen
50×40 €215,-
80×60 €290,-
100×80 €355,-
150×120 €490,-
180×140 €570,-

Toelichting tabellen

De genoemde prijzen in de tabel zijn indicaties voor 1 hardhouten raamkozijn (met glaslatten) van verschillende afmetingen. Er is uitgegaan van een RAL 1013 witte kleur, kozijnen voorzien van deuvelverbindingen, KOMO/SKH keurmerk, alswel het politiekeurmerk op het raambeslag. Inclusief btw. Exclusief het plaatsen en beglazing (prijs indicatie dubbel glas €65,- per m2, HR++-glas €80,- per m2.)

Wilt u graag houten kozijnen laten plaatsen? Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op uw investering!

Onderhoud en reparatie

In aankoop hebben houten kozijnen lagere prijzen dan kozijnen van een ander materiaal. Ze hebben echter wel het nodige onderhoud en reparaties nodig, onder andere om houtrot te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderhouden van het schilderwerk. Hardhouten kozijnen zijn hierbij wel duurzamer, denk dan eens aan het vervangen van uw huidige kozijnen, met bijvoorbeeld de duurzame houtsoort meranti.

houtrot houten kozijn

Keurmerken

Bij het plaatsen of vervangen van raamkozijnen zijn er verschillende keurmerken waar u rekening mee dient te houden. Vooral het FSC-keurmerk is belangrijk. Een bedrijf mag het FSC-keurmerk enkel voeren wanneer er met alle eisen rekening is gehouden. Dit garandeert u een goed product.

Ook het SKG-keurmerk is van belang. Dit is een keurmerk voor gecertificeerd hang- en sluitwerk. Een SKG-keurmerk met meer sterren biedt een hogere inbraakpreventie. Let dus bij het plaatsen of vervangen van uw raamkozijnen altijd op de juiste keurmerken.

houten kozijnen prijzen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Wilt u graag uw oude raam- of deurkozijnen vervangen? Het is vervangen van raamkozijnen is een grote uitgave, het is dus verstandig om goed uw keuzes te overwegen. Zoals al eerder benoemd heeft hout een warme, natuurlijke uitstraling, het heeft goede isolatiewaarden en makkelijk verwerkbaar. Mensen met een ouder huis kiezen vaak voor hout omdat zo de karakteristieke eigenschappen van de woning gewaarborgd blijven. Via ons initiatief kunt u, door een offerteaanvraag te doen, prijzen ontvangen van meerdere kozijnleveranciers die werkzaam zijn in uw regio. U ontvangt tot maximaal 6 offertes en deze zijn geheel gratis en vrijblijvend. Door het vergelijken van de binnengekomen prijzen kunt u tot wel 40% besparen op de aanschaf van de houten kozijnen!

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op uw nieuwe kozijnen!

Vraag kosteloos en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van verschillende kozijnspecialisten uit uw regio. Na de aanvraag ontvangt u snel meerdere offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kies voor de kozijnleverancier die het beste aanbod aanbiedt.